Bir yemekte hayvan eti kullanmak istemediğiniz zaman en kolay ve lezzetli alternatiflerden biri mercimek. Yeşil mercimeğe kimyon, kekik ve domates salçası katıp bir de soğan ve maydanoz eklediniz mi çok yoğun proteinli ve güçlü tadı olan bir karışım elde ediyorsunuz. Bir de üstünü pataes püresiyle kaplayıp fırında tatlar birbirine geçene kadar pişirdiniz mi leziz bir yemek oluyor. Yeşil mercimeği önceden ıslatmak gerekmediği için çok hızlı oluyor yemek. Üstelik de misafir için ana yemek olabilecek kadar ağırbaşlı bir yemek. Resmini çekemeden yeniyor genelde, fırından yeni çıkmış hali çok lezzetli.
2007’den beri vegan yaşayan bir bilim insanıyım, beslenmeyle ilgili bilimsel yayınları okumak ve bunları herkesin anlayabileceği bir dille anlatmak benim için bir zevk. İki vegan hamilelik geçirdim, bu dönemde de ne veganlığı, ne yogayı, ne de bilimi bıraktım. Öğrenmek ve öğretmek benim için bir tutku, o nedenle de hem üniversitede bilim öğretiyorum, hem yoga öğretiyorum, hem de vegan beslenme öğretiyorum. İsterseniz siz de seminerlerime, atölyelerime veya kurslarıma katılabilirsiniz. İletişimde kalmak için beni Instagramda @yelizutku hesabından takip edebilir, YouTube’a eklediğim eski etkinlik videolarını izleyebilir veya e-mail listeme katılabilirsiniz. Yoga derslerime veya beslenme kurslarıma katılmak için, veya birebir danışmanlık için lütfen bana e-mail ile veya Instagram’dan doğrudan mesaj yoluyla erişebilirsiniz.
selamlar tekrardan, vegan beslenmeyle ilgili geniş bilgi bulabileceğim hangi vitamini, karbonhidrat, yağı, proteini ne kadar almam gerektiğini yazan güvenilir bir türkçe kaynak var mı bildiğiniz?şuan tam bilgim olmadığı için vücudumu zayıflamış güçsüzleşmiş hissediyorum biraz. teşekkürler
Benim bildigim kadariyla yok Tamer. Bu blogu biraz da bunun icin baslatmistim. Temel olarak genel beslenme kurallarini uygulayabilirsin. Bir diyetisyene gidip veganligin ne oldugunu anlatirsan sana yardimci olabilir. Tabi seni veganliktan vazgecirmeye de calisabilir. Benim de boyle gucsuzlestigim bir donem olmustu, yanlis hatirlamiyorsam vegan olduktan iki veya uc hafta sonraydi. Hem butun gun okuldaydim, hem yoga yapiyordum, hem kaya tirmanisi, hem yuzme. Ve ogle yemeklerinde yiyecek bir sey bulamadigim icin genelde salata ile gecistiriyordum. Birkac gun boyunca yediklerimin listesini yapip bir kalori hesabi yapinca durum ortaya cikti. Yeterince kalori almiyormusum. Sonra daha kalorili ve tabi ayni zamanda da saglikli nasil beslenebilirim diye dusundum ve kendimce yediklerimi ayarladim. Daha fazla baklagil, daha fazla kuru yemis, oraya buraya soya sutleri, atistirma olarak fistik ezmeli sanduvic, vs. ekledim. Aldigim kalori artinca enerjim de yerine geldi. Eger sagligin yerindeyse, muhtemelen sadece aldigin kalori azdir.