Dışarıda her yer karla kaplı. Bebek uyuyor, abisi odasında oynuyor, ben de fırsattan istifade çay içiyorum ve elime bilgisayar almaya zaman bulabiliyorum. Bu vesileyle evi ısıtan sıcak bir kış yemeği tarifi vereyim. Beşamel sosunu önden yapabilirsiniz.
İçindekiler:
1 adet ufak boy karnıbahar
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet patates
1 su bardağı soya kıyması
1 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Kekik, kimyon, tuz
Beşamel sos için:
2 çorba kaşığı un
Soya sütü (tercihen şekersiz olanından)
Nutritional yeast (isteğe bağlı)
Sıvı yağ
Karabiber, tuz
Yapılışı:
1. Fırını 200 oC’ye ayarlayın.
2. Soya kıymasını bir kaseye koyup üzerini bir-iki parmak aşacak kadar kaynar su dökün ve 10 dakika kadar yumuşamaya bırakın.
3. Sebzeleri doğrayın. Karnıbaharı yıkayıp ceviz büyüklüğünde parçalara bölün. Tüm diğer sebzeleri doğrayın. Soğanları yemeklik, havuçları halka halka, patatesleri de büyükçe küpler şeklinde doğrmaya seviyorum bu tarif için.
4. Derin bir tencerede zeytinyağında soğanı kavurmaya başlayın. Soya kıymasının suyunu iyice sıkıp soya kıymasını ekleyin. Kekik ve kimyon ekleyin. Soğanlar hafifçe yumuşayınca havucu ve patatesi de ekleyin. Biraz daha kavurduktan sonra salçaları ekleyip kavurmaya devam edin. Karnıbaharı da ekleyip bir-iki kere çevirin. Yarım bardak sıcak su katıp tüm karışımı fırın tepsisine aktarın.
5. Beşamel sos için iki-üç kaşık sıvı yağı kızdırıp içine iki kaşık unu ekleyin ve unu kavurun. Hızlıca karıştırmaya devam ederken soya sütünü ekleyin. Takriben iki-üç su bardağı soya sütü eklemeniz gerekecek, ama miktarı değişebilir, bunu göz kararı yapmanız gerekiyor. İçinde topak bırakmadan karıştırmaya devam edin. Sos koyulaşmaya başlayacak, dibini tutmamasına özen gösterin. Gerekirse biraz daha soya sütü ekleyin. Sos iyice kıvamlanıp pdingimsi gorünmeye başlayınca hazırdır.
6. Beşamel sosu, fırın tepsisine yerleştirdiğiniz yemek harcının üzerine dökün ve her tarafını örtecek şekilde yayın. Fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
Sıcak servis edin.
Afiyet olsun!
2007’den beri vegan yaşayan bir bilim insanıyım, beslenmeyle ilgili bilimsel yayınları okumak ve bunları herkesin anlayabileceği bir dille anlatmak benim için bir zevk. İki vegan hamilelik geçirdim, bu dönemde de ne veganlığı, ne yogayı, ne de bilimi bıraktım. Öğrenmek ve öğretmek benim için bir tutku, o nedenle de hem üniversitede bilim öğretiyorum, hem yoga öğretiyorum, hem de vegan beslenme öğretiyorum. İsterseniz siz de seminerlerime, atölyelerime veya kurslarıma katılabilirsiniz. İletişimde kalmak için beni Instagramda @yelizutku hesabından takip edebilir, YouTube’a eklediğim eski etkinlik videolarını izleyebilir veya e-mail listeme katılabilirsiniz. Yoga derslerime veya beslenme kurslarıma katılmak için, veya birebir danışmanlık için lütfen bana e-mail ile veya Instagram’dan doğrudan mesaj yoluyla erişebilirsiniz.
Comments
comments