Veganlik bir felsefe ve yasam bicimidir. Vegan beslenme bicimi ise saf vejetaryen beslenme bicimidir.
Vejetaryenligin koku eski Hint ve Yunan uygarliklarina kadar dayansa da, vejetaryen kelimesi resmi olarak ilk defa 1847’de Ingiltere’deki Vejetaryen Birligi tarafindan kullanilmistir. Vejetaryen kelimesi temel olarak cesitli bitkisel besinlerle beslenmeyi, hicbir tur et veya tavuk veya balik yememeyi ve son olarak da “sut ve/veya yumurta iceren veya icermeyen” bir beslenmeyi tanimliyordu. Ancak daha sonra, sadece beslenme icin degil, herhangi bir amacla hayvansal urun kullanmyanlar baska bir tanim arayisina girdiler ve “vegan” kelimesi ortaya cikti. Vegan kelimesi 1944 yilinda Donald Watson onderliginde toplanan alti kisilik bir kurulda, ingilizcedeki ‘vegetarian’ sozcugunun ilk ve son hecelerinin birlestirilmesiyle turetildi (VEG-etari-AN).
Yine Donald Watson onderliginde kurulan The Vegan Society’nin tanimina gore veganizm, mumkun ve uygulanabilir oldugunca, hayvanlara yonelik her turlu somuru ve zulmu dislamaya calisir. Bunun uzantisi olarak hayvansal olmayan alternatiflerin gelismini ve kullanimini insanlarin, hayvanlarin ve cevrenin yarari icin destekler. Beslenme ile ilgili olarak ise tamamen veya kismen hayvanlardan elde edilmis butun urunleri bertaraf etme cabasini tanimlar.
Veganlik bir felsefe ve yasam bicimidir. Vegan bir kisi herhangi bir hayvanin etini yemedigi gibi hayvanlardan elde edilen sut, yumurta, bal ve turevlerini de etik nedenlerle kullanmaz. Ipek, kasmir, kurk, deri ve benzeri urunleri malum sebeplerle kullanmaz. Hayvansal urun iceren kozmetik urunlerden veya hayvanlar uzerinde denenmis urunlerden uzak durmaya ozen gosterir. Ozunde veganlik, uretiminde herhangi bir sekilde hayvanlari kullanan her turlu urunu reddeder… mumkun ve uygulanabilir oldugunca.
Kaynaklar:
http://www.vegansociety.com/about/
http://en.wikipedia.org/wiki/Veganism#cite_note-veganukmission-0
http://www.ivu.org/history/renaissance/words.html
http://www.vrg.org/nutshell/vegan.htm#what
2007’den beri vegan yaşayan bir bilim insanıyım, beslenmeyle ilgili bilimsel yayınları okumak ve bunları herkesin anlayabileceği bir dille anlatmak benim için bir zevk. İki vegan hamilelik geçirdim, bu dönemde de ne veganlığı, ne yogayı, ne de bilimi bıraktım. Öğrenmek ve öğretmek benim için bir tutku, o nedenle de hem üniversitede bilim öğretiyorum, hem yoga öğretiyorum, hem de vegan beslenme öğretiyorum. İsterseniz siz de seminerlerime, atölyelerime veya kurslarıma katılabilirsiniz. İletişimde kalmak için beni Instagramda @yelizutku hesabından takip edebilir, YouTube’a eklediğim eski etkinlik videolarını izleyebilir veya e-mail listeme katılabilirsiniz. Yoga derslerime veya beslenme kurslarıma katılmak için, veya birebir danışmanlık için lütfen bana e-mail ile veya Instagram’dan doğrudan mesaj yoluyla erişebilirsiniz.