Kuinoa, quinoa, veya kinoa… hepsi aynı şey. Aslında hiçbiri diğerinden daha doğru değil. Kinwa, veya kinva veya kinoa diye okunduğuna göre ben kinoa diyeceğim. Ne de olsa Türkçe kelimeler yazıldıkları gibi okunuyor. Aslında İnka pirinci desek daha bile iyi olur.

Kinoa Güney Amerikalı bir tahılımsı, yani botanik olarak tahıl değil, ama tahıla çok benziyor ve tahıl gibi kullanılıyor. İnkalar döneminde çok kullanıldığı ve kutsal sayıldığı biliniyor. Ama bizim mutfağımızda pek bilinmiyor. Son zamanlarda popülerleşmeye başladı ve artık süpermarketlerde bile bulabiliyoruz. Bir de kırmızı kinoa var, umarım o da tez zamanda buralara gelir. (Edit: Geldi, geldi. Ustelik siyah kinoa bile var artik!)

Kinoa  hem bir “tam protein”, hem de bir demir, magnezyum, fosfor ve kalsiyum deposu.  Kinoali türlü çesitli tarif denedim, yine de en hoşuma gideni bu oldu. Bildiğimiz bulgur pilavının kinoali versiyonu. Kinoa ile daha cok sey yapmak isterseniz, burada bir kinoali kofte tarifi var, hatta minik muzlu kek tarifi bile var. Simdilik pilavda kalalim.
Kinoa (kuinoa) pilavi
1 su bardağı kinoa
2,5 su bardağı su
1 adet büyük soğan
1 adet büyük boy havuç
1 adet yeşil biber
1 adet kırmızı biber
1 kaşık domates salçası
Zeytinyağı (3 çorba kaşığı kadar, zevke bağlı)
Tuz
Süzgeç kullanarak kinoayı birkaç defa iyice yıkayın. Sonra tedbiren bir kere daha yıkayın.
Havucu rendeleyin, tüm diğer sebzeleri yemeklik doğrayın.
Tencerede zeytinyağı ile birlikte tüm sebzeleri kavurmaya başlayın. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca salçayı ekleyip salça kavrulana kadar 1-2 dakika daha kavurun, gerekirse yapışmamasi için az miktarda sıcak su ekleyin.
İyice yıkanmış kinoayı ekleyin, üzerine 2,5 su bardağı sıcak su eklyin. İsteğe göre tuz atın. Pilav kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte tutun, kaynadıktan sonra kısık ateşe alıp pişmeye bırakın. Tüm su çekilince ve kinoaların üzerindeki beyaz şeritler iyice görünür olunca pilavınız pişmiş demektir. Altını kapatıp birkaç dakika demlenmeye bırakın.
Afiyet olsun!
* Kinoayı iyice yıkamak çok önemli. Kinoa, saponin denen bir maddeyle kaplı, ve iyice yıkanamadığı zaman pilava acımsı bir tat verir. İnce dokunmuş süzgeciniz yoksa tülbent kullanabilirsiniz, ya da, tülbent hangi devirde kaldı diyorsanız, kullanılmamış temiz bir ince çorabı imdada çağırabilirsiniz. Bu yıkama kısmını aştınız mı gerisi kolay.
* Zeytinyağı ile kavururken yağı yakmamak çok önemli. Sebzeleri kavururken gerekirse az miktarda sıcak su ekleyin.
* En sonunda bir de bir bardak önceden haşlanmış nohut eklerseniz, alın size ana yemek. Yanında bir salata ile akşam yemeğiniz hazır.
Kinoa pilavı

Comments

comments

Kinoa pilavı” üzerine 2 düşünce

Yorumlar kapalı.